keskiviikko 13. elokuuta 2014

Maljakkokatsaus

Kirpsakka syystuuli tuntuu jo ajoittain tuolla ulkona, ja työtkin alkoivat kesälomien jälkeen. Pakko palata ajatuksissa kuitenkin vielä hetkeksi kesään ja lomalla tehtyihin kirppislöytöihin. Löysin Keski-Suomesta muutaman aika hienon retromaljakon, jotka pääsivät äidinäidiltä perittyjen riihimäkeläisten joukkoon.Mummilta olen perinyt nuo kaksi vihreää Riihimäen lasin maljakkoa ja niiden välissä olevat kaksi punaista. Vasemmanpuoleinen vihreä ja punainen ovat molemmat Nanny Stillin Tiimalaseja. Oikeanpuoleiset ovat sen sijaan Tamara Aladinia.Eturivin vasemmanpuoleisen tummanruskean kääntömaljakon löysin keväällä Kierrätyskeskuksesta. Sen sijaan matala kirkas kääntömaljakko ja oikeanpuoleinen haaleamman ruskea yksilö ovat tämän kesän kirppislöytöjä. Ruskea maksoi vaivaiset kaksi euroa, eikä siinä ole mitään säröjä eikä halkeamia!


Eikös olekin veikeä kolmikko! Kääntömaljakot ovat myös Tamara Aladinin suunnittelemia. Niiden nimi tulee siitä, että niitä voi käyttää kynttilänjalkoina, kun ne kääntää ylösalaisin. 


Tässä kuvassa keskimmäisenä takarivissä näkyvä punainen maljakko on myös Riihimäkeä ja Tamara Aladinin suunnittelema. Maksoin siitäkin kesällä jyväskyläläisellä kirpputorilla kaksi euroa. Hinnoittelijat eivät tainneet tietää myymiensä lasiesineiden todellista arvoa. Punaisessakaan ei ole vikoja, ja se sopii täydellisesti noiden toisten punaisten kaveriksi.

Oikealla näkyvä kapeavyötäröinen meripihkan värinen maljakko ei sen sijaan ole Riihimäkeä vaan Kumelaa. Se on Sirkku Kumela-Lehtosen suunnittelema, ja löysin sen Tikkakoskelta tienvarsikirpputorilta muistaakseni kahdeksan euron hintaan. Myyjäkään ei tiennyt maljakon suunnittelijasta mitään, mutta joku ystävällinen retroharrastaja Lumppulasta osasi vastata kyselyyni. Enpä ollut Kumelasta aiemmin kuullutkaan, mutta googlettelulla selvisi, että monet äitinikin kirppiksiltä löytämät vanhat lasiesineet ovat Kumelan tuotantoa.

Kumelan tehdaskin sijaitsi muuten kai Riihimäellä - en ole vielä saanut selville, onko Kumelalla ja Riihimäen lasilla jotain yhteistä tai ovatko ne olleet joskus samaa tehdasta. Pitää käydä lainaamassa vähän kirjoja kirjastosta ja tutustua tehtaan tuotantoon tarkemmin. Ihana maljakko joka tapauksessa!

2 kommenttia: