lauantai 17. toukokuuta 2014

Parveke vihertyy

Viljelyhommat ovat edenneet tällä viikolla oikein aimo harppauksen! Keskiviikkona kävin taimi- ja kesäkukkaostoksilla, kun sain kerrankin autokyydin (ostin muuten myös kirjoituspöydän Pakilan työkeskuksesta, siitä lisää myöhemmin). Tänään puolestaan mies porasi ja kiinnitti parvekkeen kattoon rengaskoukut, ja nyt amppeleillekin on oma tankonsa, johon ne voi ripustaa.

Nyt parvekkeella näyttää tältä:
(Oho, kastelukannu on näemmä vaihtanut paikkaa kesken kuvailun - otin kuvat kahdessa osassa.)

Kattoon kiinnitetyt rengasruuvit - tai mitä ne nyt ovatkaan oikealta nimeltään - löytyivät Biltemasta. Ostin sieltä myös poravasaran (noin 70 euroa). Aiemmin käytössämme ollut iskuporakone oli aiheuttanut meille pelkästään korvasärkyä ja turhautumista, koska se ei ollut riittävän tehokas betonin poraamisessa. Poravasaran terä sen sijaan upposi parvekkeen katon kovaan betoniin kuin lusikka sulaan jätskiin. 

Edullisella poravasaralla saa oikein hyvää jälkeä, jos hommaa kunnon terät eikä käytä niitä porakoneen mukana tulevia teriä. Poravasaran mukana tulee usein muuten myös adapteri (tai oikeaoppisesti kai istukka), jonka avulla voi käyttää myös tavallisia teriä. Poravasaralla voi siis porata myös akku- tai iskuporakoneen tapaan esimerkiksi puuta tai jotain muuta betonia ja kiveä pehmeämpää materiaalia.

Renkaiden väliin sujautin harjanvarren, jonka ostin Tarjoustalosta muutamalla eurolla. Toimii!

Nuo kasvit (pelargoni, persilja, basilika ja korianteri) eivät ainakaan kaikki jää tuohon roikkumaan koko kesäksi - ripustin ne nyt vain siihen paremman puutteessa. Saan keskiviikkona lisää amppeleita, joihin istutan sitten esimerkiksi lobelioita, jotka roikkuvat nätisti ja sopivat siksi amppeleihin hyvin.Lobeliat ja muutama pelargoni hengaavat vielä kaupan ruukuissa ja odottavat istutusta.


Hyllylläkin kasvaa muutamia uusia kasveja: salvia, minttu ja ahkeraliisa. Mintun istutin kerralla jättisuureen altakasteluruukkuun, koska se on kuulemma kova leviämään. Salvian ostin Plantagenista, mutta muut yrtit ovat kaupan ruukkuyrttejä. Ainakin minttu on juurtunut hyvin ja rupesi jo rehottamaan viime viikolla. Harvensin sitä samalla kun siirsin sen isompaan ruukkuun.

En ole muuten saanut istutettua noihin virkattuihin koreihin vielä mitään, koska kaikki kasvit tuntuvat vaativan isomman kasvualustan eli kunnon ruukun, johon mahtuu paljon multaa. Ehkä koreja voisi pikemminkin hyödyntää taimikasvatuksessa sisällä tai erilaisten pikkutavaroiden säilytyksessä (parvekkeella tosin on aika vähän mitään pikkutavaraa). Onko teillä ideoita?


Säleikkövilliviinin löysin jo muutama viikko sitten Prisman Kesäpihalta. Istutin sen isoon ruukkuun, jonka koristelin washiteipillä. Ripustin sille myös kehikon seinälle. Tällä viikolla huomasin, että köynnös on ruvennut versoamaan! Se kasvaa huimaa vauhtia. Saas nähdä, kuinka valtavaksi se ehtii kasvaa ensimmäisen kesän aikana.Ja sitten ostin Plantagenista kolme erilaista cocktail- tai kirsikkatomaattia sekä niille kasvusäkin. Taimet ovat vielä sisällä, ja siirrän ne ulos varmaan vasta sitten kun ne kukkivat. Kasvusäkille alustaksi tilasin Tuontitukku-nimisestä nettikaupasta 90 litran laastipaljun, joka maksoi alle kympin. Samalla tilasin sieltä euron sankoja chilien taimien astioiksi. Ämpäreiden pohjaan voi porata reiät, ja niitä voi koristella vaikka teipeillä. Itse taimet ostanen Hyötykasviyhdistyksen taimitorilta toukokuun lopussa.

Vielä on istutettavaa ja tehtävää, mutta paljon on jo saatu tehtyä! Olen aivan innoissani tästä parvekekasvatuksesta!

Ai niin, vielä haluan esitellä uuden kastelukannuni. Edellinen kannuni oli sellainen krominen maalaisromanttinen, joka ei oikein sopinut sisustukseen. Kaiken lisäksi se oli alkanut ruostua pohjasta. Ostin nyt aivan tavallisen mutta jotenkin niin symppiksen paksuposkisen Plastexin kastelukannun, jollaisella kukkien kastelu hoidettiin myös lapsuudenkodissani 80-luvulla.


Kannu ei prameile yhtään vaan on jotenkin rehdin näköinen - se näyttää siltä, että se ei halua pitää sen isompaa numeroa itsestään vaan hoitaa ensisijaisen hommansa eli veden loruttamisen kukille.

Hyvää viikonlopun jatkoa kaikille - nauttikaa auringosta ja ottakaa rennosti! Mallia voi ottaa meidän katista (joka vois kyllä liikkua vähän enemmänkin, että sais vähän kilojaan pudotettua).

2 kommenttia:

  1. Loistava idea tuo amppelitanko, kas kun ei ole ennen tullut moinen mieleen! Tommonen tulee kyllä meillekin, kiitos ideasta!

    VastaaPoista
  2. Onpas viihtyisän näköinen parveke, tosi kivoja yksityiskohtia! :)

    VastaaPoista