torstai 1. toukokuuta 2014

Pinttyneen kahvitahran poisto

Hyvää vappua kaikille! Meillä oli eilen kavereita kylässä, syötiin hyvin ja hengattiin. Tänään ajattelin pysyä visusti sisätiloissa enkä meinaa lähteä kaupungille, koska kärsin aivan hirveistä siitepölyoireista, kuten kai moni muukin tänä keväänä. Silmät ovat aivan turvoksissa ja nenänpielet rohtuneet jatkuvasta niistämisestä, ja tuntuu, ettei mikään lääke eikä hoitokeino helpota oloa. Onneksi tämä on kuitenkin tilapäistä ja helpottuu kesään mennessä.


Ostin pari kuukautta sitten Sokokselta Housen ja Polkka Jamin Huvila-yhteistyömalliston ihanan pöytäliinan. Pari viikkoa sitten siihen kaatui kupillinen kahvia. Pesin liinan samantien pesukoneessa ja olin varma, että tahra lähtee kyllä pesussa tuoreeltaan.

Tiistaina, kun rupesin silittämään liinaa vappuaaton illanistujaisia varten, huomasin, että tahra ei ole haalistunut juuri ollenkaan. Olisi siis ehdottomasti pitänyt esikäsitellä tahra jollain tahranpoistoaineella. Pelkkä pesukonepesu ei riittänytkään, vaikka laiskana niin uskoin.

Ehdin jo silittää tahran osittain kiinni liinaan, ja olin varma, ettei sitä saa pois liinasta enää millään. Koska Huvila-pöytäliina on ehdoton suosikkini ja koska pöytäliinat on loppuunmyyty lähes kaikista kaupoista, tein kai jonkinlaisen paniikkiratkaisun ja rynnistin Sokoselle ostamaan uuden samanlaisen.

Sokoksen-reissu ei olisi ollut kuitenkaan tarpeen. Lopulta sain nimittäin tahran poistettua kokonaan, vaikka se oli varmasti ehtinyt pinttyä kankaan kuituihin. Liotin liinaa yön yli vedessä, johon olin liottanut sappisaippuaa ja valkopyykille tarkoitettua Vanishia. Vanish-purkin kyljessä lukee, ettei tekstiiliä saisi liottaa enempää kuin kuusi tuntia, mutta pöytäliinalle ei tapahtunut mitään, vaikka liotin sitä kaksi kertaa kauemmin. Liotuksen jälkeen pesin liinan 80 asteessa valkopesuaineella, minkä jälkeen tahraa ei enää ollut. (Puuvillaisten tekstiilien pesuohjeessa suosituslämpötila on useimmiten muuten 60 astetta, mutta tarvittaessa puuvilla kestää kyllä jopa 90 asteen pesun.)

En tiedä, kumpi tahranpoistoaine lopulta haalisti kahvitahran, mutta noin yleensä vannon kyllä sappisaippuan nimeen. Etenkin palasaippuana sappisaippua on supertehokasta: olen saanut sillä pois muun muassa punaviiniläiskän matosta ja meikkivoidetahran merinovillaneuletakista. Nestemäinen sappisaippua ei ole jostain syystä yhtä hyvää.

Koska pöytäliinan pohjaväri oli valkoinen, lisäsin tällä kertaa liotusveteen myös valkopyykille tarkoitettua Vanishia.

Tässä vielä pähkinänkuoressa ohjeet pinttyneen kahvitahran poistoon (toiminee muihinkin tahroihin, esimerkiksi punaviiniin tai kissanoksennukseen):
1. Liota tekstiiliä vähintään kuusi tuntia vedessä, johon on liotettu reilusti sappisaippuaa. Älä säästele sappisaippuan määrässä - se ei ole kallista. Jos tahra ei lähde pelkällä sappisaippualla, lisää veteen valko- tai kirjopyykille tarkoitettua Vanish-jauhetta ja jatka liottamista vielä muutaman tunnin ajan.
2. Pese tekstiili niin kovassa lämpötilassa kuin materiaali sallii. Ei kannata katsoa pesulapun ohjelämpötilaa vaan vaikka googlata, kuinka korkeaa lämpötilaa mikäkin kuitu kestää.
3. Jos tekstiili on kokonaan valkoinen ja tahra ei muuten lähde, sen voi haalistaa auringonvalossa. Tekstiili kannattaa jättää aurinkoon useammaksi päiväksi.

Nyt minulla on sitten kaksi samanlaista pöytäliinaa. Ajattelin käyttää toista arkiliinana, jonka kulumista ja likaantumista ei tarvitse varoa. Toisen voi ottaa taas esiin aina keväisinä juhlapyhinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti