sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Yöpöytä uudessa asussaan

Kirjoittelin jokunen viikko sitten tiikkiviiluisesta tv-tasosta tai -yöpöydästä, jonka olin löytänyt kierrätyskeskuksesta ja jonka pöytälevy kaipasi kunnostamista.

Päädyin lopulta petsauksen ja lakkauksen sijaan öljyämään pöydän. Mietin pitkään, kokeilisinko jotain luonnonöljyjä, mutta valitsin Liberonin Finishin Oilin, koska se kuivuu paljon nopeammin kuin vaikkapa pellavansiemenöljy. Käsittelin pöytälevyn öljyllä muistaakseni kolme kertaa ja annoin kerrosten kuivua kunnolla ölyämiskertojen välissä.


Finishing Oil jätti pöytälevyyn kyllä kivan, vähän kiiltävän ja kestävän oloisen pinnan! Rinkula ei peittynyt vieläkään kokonaan, ja monet kuivuneet kohdat muuttuivat öljyn vaikutuksesta tummemmiksi kuin muu pinta. Mutta paljon parempi se silti on kuin aluksi! Olisi levystä saanut varmasti vieläkin siistimmän, jos olisi nähnyt vaivaa, mutta tämä riittää minulle ainakin toistaiseksi. Ja rinkulakin peittyy pitsiliinan alle. Alemmassa kuvassa liinaa on siirretty sen verran, että rinkula on näkyvissä.

Jo tämän yhden kokemuksen perusteella uskallan ehdottomasti suositella öljyämiskäsittelyä kuivahtaneille puuhuonekalujen pinnoille. Ainakin Finishing Oil imeytyi puuhun muutamassa tunnissa, jätti puun syyt nätisti näkyviin eikä haissut pahasti (parin päivän ajan meillä kyllä tuoksahti vienosti munkinpaistorasvalta, mutta haju lähti pois öljyn kuivuttua kokonaan). Sen sijaan esimerkiksi vahaa on käsittääkseni lähes mahdotonta saada pois puun pinnasta, joten vahattua pintaa ei voi kai käsitellä enää esimerkiksi öljyllä tai lakalla.

Öljyäminen oli myös helppoa - öljy piti vain levittää pöydän pintaan siveltimellä (tai vaahtomuovisienellä tai nukkaamattomalla liinalla). Pöytälevyn pintaan ei jäänyt myöskään ikävää tahmeaa kerrosta, kunhan muisti pyyhkiä ylimääräisen öljyn pois noin viidentoista minuutin kuluttua öljyn levittämisestä.

(Heh, olin laiska kuvausjärjestelijä, joten saatte nyt katsella vesilasissa lilluvaa purentakiskoani!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti