sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Pyykinpesukoneen puhdistus

Saimme pääsiäisen alla appivanhemmilta pesutornin, joka oli jäänyt ylimääräiseksi heidän uuden asuntonsa edelliseltä asukkaalta. Pesukone oli sinänsä ihan toimiva mutta aika vanha (seuraava sähkölasku näyttää, millainen energiasyöppö se on). Edellinen omistaja ei ollut myöskään puhdistanut konettaan asiaankuuluvasti, joten ensimmäinen neljänkympin pyykki haisi todella pahalta pesun jälkeen. Näytti ja tuntui, etteivät vaatteet olleet puhdistuneet lainkaan. Onneksi koneen sai kuitenkin puhdistettua, ja nyt pyykkikin on puhdasta ja raikasta.Moni käyttää nykyään varsin vahvoja pyykinpesuaineita ja annostelee pesuainetta myös liikaa (Suomessa pesukoneet käyttävät pehmeää vettä, joten ruokalusikallinen riittää täyteen koneelliseen mainiosti). Siksi pesukoneeseen jää helposti pesuainejäämiä. Varsinkin joidenkin pesuaineiden sisältämä zeoliitti sakkautuu helposti koneen sisäosiin. Lisäksi koneeseen jää kalkkisaostumia vedestä. Pesukone kannattaakin puhdistaa sitruunahapolla muutaman kerran vuodessa, jotta pesutulos pysyy hyvänä ja pyykkikoneen käyttöikä pitenee. Sitruunahappo (E330) tehoaa saostumiin ja jäämiin takuuvarmasti, ja lisäksi se on ekologista.

Sitruunahappoa myydään varmaan kaikissa apteekeissa 100 gramman pusseissa. Hinta on kahden euron luokkaa, joten kallistakaan happo ei ole.Pesukone puhdistetaan sitruunahapolla näin:

1. Annostele 100 g sitruunahappoa pesuainelokeroon ja pese kone kuumimmassa mahdollisessa lämpötilassa valkopyykkiohjelmalla tai pisimmällä pesuohjelmalla. Älä valitse esipesua.

2. Pese kone uudelleen kuumassa lämpötilassa (ei ole pakko valita enää sitä kaikkein kuuminta), ja käytä tällä kertaa zeoliititonta pyykinpesuainetta. Konetta ei tarvitse pyörittää tyhjänä, vaan voit pestä samalla esimerkiksi siivousrättejä.

3. Puhdista tarvittaessa vielä pesuainelokero ja luukun kumikaulus vaikkapa Fairy-liuoksella ja tiskiharjalla, ja pyyhi myös pölyt koneen ulkopinnoilta.

Kone pysyy pidempään puhtaana, jos ei pese pelkästään 40 asteen ohjelmilla vaan muistaa valita välillä kuumempiakin lämpötiloja. Minä esimerkiksi pesen pyyhkeet ja lakanat joskus jopa 80 asteessa ja aina vähintään 60 asteessa - puuvilla kestää hyvin koviakin lämpötiloja. Vanhat ja jo vähän pinttyneet keittiöpyyhkeet sekä siivousrätit pyöritän 95 asteessa.

Myös pesuaineen koostumus ja annostelu vaikuttaa siihen, miten hyvin kone pysyy puhtaana. Kirjoitan pesuaineista myöhemmin oman postauksensa, mutta nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kannattaa välttää zeoliittia, jos haluaa ajatella ympäristöä ja pidentää pesukoneen ja vaatteiden elinikää. Zeoliittia sisältäviä pesuaineita kannattaa välttää myös silloin, jos kärsii allergioista tai kuivasta ja kutisevasta ihosta.

P. S. Sitruunahapolla voi puhdistaa myös astianpesukoneen! Annostele pesuainelokeroon jauhetta pari ruokalusikallista, ja valitse mahdollisimman kuuma pesuohjelma. Katkaise ohjelma ennen kuivausvaiheen alkamista, jotta sitruunahapon irroittamat saostumat eivät kiinnity koneen pinnoille uudelleen. Huuhtele kone samalla pesuohjelmalla ja fosfaattipitoisella konetiskiaineella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti